Stagiair FoodE - Winter 2022

Over Metabolic

Metabolic heeft de ambitie het huidig economisch model te transformeren naar een fundamenteel duurzame staat. We adviseren overheden op nationaal, regionaal als lokaal niveau, bedrijven en NGO’s in hun transities binnen een snel veranderende, mondiale context. De combinatie van systeemdenken en data-analyse, is de drijvende kracht achter ons werk. Hierdoor kunnen wij lokale en mondiale systemen in kaart brengen, interventies en oplossingen ontwikkelen, om zo de huidige staat van de economie te verschuiven.

We zijn een internationaal en dynamisch team van rond de 95 mensen met een gedeelde ambitie voor het katalyseren van een duurzame toekomst. Vanuit ons kantoor in Amsterdam-Noord met een almaar groeiende internationale outreach, bevinden we ons temidden van vele duurzaamheidsinitiatieven in Nederland, Europa, VS en Azië.

Over Metabolic Greenhouse

In 2014 bouwde Metabolic een kas en een aquaponicssysteem op De Ceuvel, een vervuilde, voormalige scheepswerf in het noorden van Amsterdam. Met behulp van een consortium van lokale stakeholders werd De Ceuvel in 2014 omgetoverd tot een CleanTech playground, waar oplossingen voor de duurzame stad van morgen zouden worden getest. In dit aquaponicssysteem worden meervallen en planten gekweekt. Daarnaast produceert de kas kruiden en groenten, die worden verwerkt in maaltijden van Café De Ceuvel, het naastgelegen café.

In 2020 heeft de kas via het door Europa gefinancierde FoodE een volledige upgrade in gang gezet om de voedselproductie te verhogen, lokale hulpbronnen en inputs nog efficiënter te gebruiken en de verspreiding van onze systemen naar andere stedelijke gemeenschappen te vergemakkelijken.

Om meer voedsel te produceren, worden verschillende teelttechnieken getest. Afgelopen lente hebben we ons gloednieuwe NFT-systeem (Nutrient Film Technique) geïnstalleerd, en afgelopen winter hebben we de renovatiewerkzaamheden voltooid en andere kweeksystemen in gebruik genomen, zoals Vertical Media Beds, Dutch Bucket-systeem, DWC (Deep Water Culture) en hydroponische torens. Ook de omgeving van de vistanks is verbeterd om meer vissen te kunnen kweken en tegelijkertijd de kwaliteit van hun leefomgeving te verbeteren.

Over de stage

Als een FoodE-stagiair bij Metabolic, werk je nauw samen met Andrei, Aquaponics Greenhouse Operator op De Ceuvel. De rol is tweedelig: 1) contact zoeken met lokale scholen voor het organiseren van rondleidingen (in het Nederlands) op De Ceuvel en het aquaponicssysteem in de kas, 2) Andrei ondersteunen in het onderhoud en de oogst van de het systeem. Tijdens de stage, zal Andrei je zo veel mogelijk leren over het produceren van planten, vissen en de werking van aquaponicssystemen. De focus van eerste stagemaand (februari) zal liggen op het leren kennen van aquaponicssystemen leren kennen, schoolbezoeken plannen en de educatieve inhoud van de rondleiding creëren. De daaropvolgende maanden (maart-juni) staan in het teken van het geven van de rondleidingen, de communicatie met de schoolcontactpunten en het ondersteunen van Andrei bij de dagelijkse activiteiten in de kas.

De positie is voor vijf tot zes maanden en start op 31 januari 2022. De stage vraagt vier dagen per week  en komt met een stagevergoeding van €835,80/maand pro-rata.

Deze stage vindt plaats in de Metabolic Greenhouse op De Ceuvel, Korte Papaverweg 8, in Amsterdam.

Profiel

 • Je spreekt en schrijft zowel vloeiend Nederlands als Engels
 • Sterke organisatorische vaardigheden (bv. planning) en communicatievaardigheden (bv. publiek spreken voor tours).
 • Je leert graag veel meer over aquaponics-systemen
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je bent een teamspeler
 • Je hebt een energieke, oplossingsgerichte, proactieve spirit
 • Je geniet van een dynamische, snel veranderende werkomgeving
 • Bonus: ervaring met productie van vissen/planten; ervaring met educatieve activiteiten met kinderen

Overige criteria

 • Je bent ingeschreven bij een universiteit
 • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning (geldig voor werkdoeleinden gedurende de hele stage)
 • Je hebt een BSN-nummer
 • Je woont in Amsterdam of omstreken

Aanmelden

Om je aan te melden, willen we je vragen ons aanmeldformulier te gebruiken. Via het formulier kun je zowel je cv als motivatiebrief uploaden. In het geval van vragen/opmerkingen, kun je ons via de mail bereiken op [email protected].

De deadline om je aan te melden is 2 december om 23:59 CET.